Apple riscă o amendă uriașă după ce UE a declarat că a încălcat regulile de concurență

de: Ozana Mazilu
25 06. 2024

Apple se confruntă cu posibilitatea unei amenzi de până la 10% din venitul său global anual în urma unei acțiuni de reglementare din partea oficialilor Uniunii Europene.

În concluziile preliminare ale investigației lor, UE a afirmat că Apple a încălcat regulile Actului Pieței Digitale (DMA) prin faptul că nu a permis dezvoltatorilor de aplicații din App Store să informeze liber utilizatorii despre opțiuni de plată alternative în afara ecosistemului Apple.

Concluziile preliminare ale investigației

Dacă Apple va fi găsită vinovată, ar putea fi obligată să plătească o amendă de zeci de miliarde de dolari conform sancțiunilor severe ale DMA. În cazul unei încălcări repetate a DMA, amenzile pot ajunge până la 20% din venitul global anual.

Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a deschis această investigație asupra Apple în martie. De la acea dată, are 12 luni pentru a finaliza concluziile preliminare. Aceasta marchează, de asemenea, prima acțiune de reglementare în cadrul DMA, conform Financial Times.

Comisia Europeană a constatat preliminar că Apple a încălcat așa-numitele reguli anti-redirecționare. Companiile mari de tehnologie, care sunt supuse DMA, sunt obligate să permită dezvoltatorilor terți să informeze utilizatorii despre modalități alternative de a face achiziții fără a percepe taxe de la dezvoltatori pentru acest lucru.

Reacția Apple și implicațiile viitoare

În concluziile preliminare, oficialii au stabilit că niciunul dintre termenii actualizați ai Apple nu permite dezvoltatorilor să informeze liber clienții despre opțiuni alternative de plată. Comisia Europeană a subliniat că Apple nu permite dezvoltatorilor să le spună utilizatorilor cât de mult mai puțin ar putea plăti în altă parte.

În schimb, Apple permite doar dezvoltatorilor să folosească link-uri externe — adică, aceștia pot include un link către o pagină web pentru a efectua o plată. „Procesul de link-uri externe este supus mai multor restricții impuse de Apple care împiedică dezvoltatorii de aplicații să comunice, să promoveze oferte și să încheie contracte prin canalul de distribuție ales de ei,” a declarat Comisia.

Regulatorii au adăugat că, deși Apple are dreptul de a primi o plată pentru ajutarea dezvoltatorilor să găsească noi clienți prin App Store, „taxele percepute de Apple depășesc ceea ce este strict necesar pentru o astfel de remunerare.” De exemplu, dezvoltatorii trebuie să plătească Apple o taxă pentru orice achiziție de servicii sau bunuri digitale realizată în termen de șapte zile de la un link extern al aplicației.

Dezvoltatorii trebuie să plătească până la 30% din orice achiziții efectuate prin App Store (Google percepe taxe similare pentru achizițiile din Play Store). Astfel, dezvoltatorii pot oferi consumatorilor prețuri mai mici dacă fac achiziții în afara App Store.

În 2020, Epic Games a informat jucătorii de Fortnite prin aplicațiile mobile ale jocului că ar putea plăti mai puțin pentru V-Bucks achiziționând moneda din joc direct de la dezvoltator. Apple și Google au eliminat rapid jocul din piețele lor de aplicații, ceea ce a dus la bătălii legale care sunt încă în desfășurare. Cu toate acestea, datorită DMA, Epic plănuiește să lanseze propriul magazin de aplicații mobile în UE și să relanseze o versiune mobilă a Fortnite în bloc mai târziu în acest an.

Investigații suplimentare și declarația Apple

În plus, Comisia Europeană a deschis o nouă investigație asupra Apple pentru o altă posibilă încălcare a DMA. Blocul a contestat noile taxe pe care Apple le percepe dezvoltatorilor „pentru accesul la unele dintre noile funcții permise de DMA,” cum ar fi posibilitatea de a oferi o piață de aplicații terță parte și descărcări de aplicații prin alte mijloace, cum ar fi web-ul. Comisia notează că Apple permite totuși dezvoltatorilor să continue să opereze conform unui acord anterior, care nu le permite să utilizeze canale alternative de distribuție.

Apple a declarat recent că amână lansarea Apple Intelligence — numele companiei pentru o suită de funcții generative AI care vor debuta în iOS 18 — și alte funcții în UE. „Suntem preocupați că cerințele de interoperabilitate ale DMA ar putea să ne oblige să compromitem integritatea produselor noastre în moduri care riscă confidențialitatea și securitatea datelor utilizatorilor,” a declarat compania pentru Bloomberg.